In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf een gesprongen, lekkende of kapotte waterleiding kunt repareren. In de winter kan het voorkomen dat een waterleiding kapot vriest. Maar het kan ook voorkomen dat u per ongeluk in de waterleiding heeft geboord of de waterleiding gaat lekken (meestal bij de knel- of soldeerkoppeling). Los van de beschadigde waterleiding, zorgt water vaak voor een hoop overlast zoals beschadiging aan vloeren en wanden. Hieronder wordt stap voor stap uitleg gegeven hoe u zelf een gesprongen, kapotte waterleiding kunt repareren.
Wilt u een waterleiding vanaf het begin aanleggen, lees dan ons waterleiding aanleggen stappenplan.
Materialen en gereedschappen voor lek waterleiding herstellen:
- Koperen buis (meestal 15mm)
- 2 nieuwe knel- of soldeersokken
- Steeksleutel
- IJzerzaag
- Pijpensnijder
- Bahco
- Potlood
- Schuurpapier
- Meetlat of rolmaat
- Bij solderen; gasbrander, S-39 koper kiwa, loodvrije soldeerdraad en thinner
Gesprongen/kapotte waterleiding repareren
Voordat u de hoofdkraan en hiermee de water toevoer afsluit, beoordeelt u eerst waar de lekkage in de waterleiding is. Met behulp van het potlood markeert u de plek van de lekkage. Draai vervolgens de hoofdkraan dicht draaien, zodat er geen water meer door de leiding loopt.
Met behulp van de ijzerzaag verwijdert u de waterleiding op de plek waar deze gesprongen/kapot is. Verwijder de bramen met behulp van een schuurpapiertje. Wanneer de waterleiding door bevriezing is gesprongen, is het aan te raden om de leiding op verschillende plekken na te meten. Het komt wel eens voor dat de waterleiding door bevriezing is uitgezet. De waterleiding is dan niet meer overal 15mm en u zult dan een groter gedeelte van de leiding dienen te vervangen, dan alleen de plek waar de leiding is gesprongen. Dit heeft te maken met de knelkoppelingen die u gebruikt om de leiding te repareren en moeten wel op de bestaande leiding passen.
Nadat u de kapotte/gesprongen waterleiding heeft verwijderd, plaats u de nieuwe knel- of soldeerkoppelingen op de waterleiding en meet u met behulp van een maatlat/rolmaat de lengte op van het nieuwe stuk koperen buis dat er tussen wordt geplaatst. Hoe er wel rekening mee dat de buis circa 1cm aan beide kanten in de koppeling komt te zitten. Met de pijpensnijder snijdt u het stuk buis af. Schuur ook hier met een schuurpapiertje eventueel aanwezige bramen weg. Met een steeksleutel en bahco, draai u de knelsokken stevig aan. Voor het solderen van de soldeersok, verwijzen wij u graag naar het onderdeel “Waterleiding aanleggen“, waar dit stap voor stap staat beschreven.
Gesprongen waterleiding voorkomen
Om in de toekomst bevriezing te voorkomen, is het aan te raden om waterleidingen te isoleren. Daarnaast bestaan er ook vorstvrije gevelkranen, die de waterleiding automatisch laat leeglopen. Tot slot is het mogelijk om een aftapkraan (lees hier meer over een kraan monteren) op het laagste punt van de waterleiding aan te brengen. Wanneer het gaat vriezen, draait u de aftapkraan dicht en laat u het water uit de waterleiding lopen. Hiermee voorkomt u in de toekomst dat de waterleiding opnieuw kapot vriest bij een volgende winter.
Lekkende knelkoppeling of soldeerkoppeling
Het kan voorkomende dat een koppeling gaat lekken. Bij knelkoppelingen is het vaak snel opgelost door de koppeling nogmaals strak aan de draaien. Bij soldeerkoppeling kunt u op de plek van de lekkage extra soldeer aanbrengen en kijken of hiermee het probleem is verholpen. Dus als uw knelkoppeling lekt: Aandraaien, of misschien nieuw materialen aanschaffen bij de lokale bouwmarkt.
Leave a Reply