In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven hoe u zelf een kunststof/pvc dakgoot kunt plaatsen en waar u op dient te letten tijdens het plaatsen. De dakgoot heeft als doel om het regenwater dat van het schuine dak naar beneden komt, op te vangen en via de regenpijp af te voeren. Bij kunststof/pvc dakgoten kan er gewerkt worden met lijmverbindingen of klemverbindingen. Klemverbindingen heeft als groot voordeel dat u niet hoeft te lijmen en de dakgoot snel en eenvoudig kunt plaatsen .Daarnaast zijn dakgoten in verschillende kleuren verkrijgbaar, kijk hiervoor in de bouwmarkt of online bij de verschillende webshop aanbieders. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe u zelf de kunststof (pvc) dakgoot kunt plaatsen.
*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.
Welke maat dakgoot heeft u nodig
Het is belangrijk dat u dakgoot voldoende opvang capaciteit heeft, om bij neerslag het hemelwater te kunnen opvangen en afvoeren. Het dakoppervlakte is hierin bepalend. Zo heeft een kleine schuur een andere maat dakgoot als die van uw woning. Hieronder hebben wij aan de hand van het dakoppervlakte de minimale maat dakgoot vermeldt.
Dakoppervlak Maat dakgoot (aantal mm)
- Kleiner dan 60m2 – 100mm mastgoot / 100mm bakgoot
- (Gebruikelijk / gemiddelde huizen) Kleiner dan 100m2 – 125mm mastgoot / 125mm bakgoot
- (Gebruikelijk / gemiddelde huizen) Kleiner dan 130m2 – 150mm mastgoot / 150mm bakgoot
- Kleiner dan 150m2 – 180mm mastgoot / 180mm bakgoot
Op het gebied van kunststof is Bol.com de ideale partij:
Benodigdheden om een kunststof dakgoot te plaatsen
Bekijk eerst welke materialen u nodig heeft. Naast de dakgoot zelf, heeft u nog andere materialen nodig. U heeft altijd gootbeugels, eindstukken en een uitloop nodig waar de regenpijp op wordt aangesloten. Daarnaast kunt u gebruikmaken van verbindingsstukken als u dakgoten met elkaar wilt verbinden. Binnen- of buitenhoeken zijn daarnaast ook verkrijgbaar. Bepaal aan de hand van uw situatie welke materialen u nodig heeft om de dakgoot te plaatsen. Tussen de beugels mag maximaal 50cm zitten. Meet de totale lengte van de dakgoot op en bepaal zo hoeveel beugels u nodig heeft.
Maximale lengte dakgoot
De maximale lengte van een kunststof bakgoot is circa 15 meter. Bij een mastgoot is dit 12 meter. Wanneer u een grotere lengte dient te plaatsen, kunt u meerdere afzonderlijke goten te plaatsen. Bij meerdere goten kunt u dan tussen de dakgoten gebruikmaken van een loodflap. De loodflap komt op de 2 uiteinde van de dakgoot te zitten, waardoor het water over de 2 dakgoten wordt verdeelt. Tevens zorgt de loodflap dat er geen lekkage ontstaat tussen de 2 dakgoten in. Daarnaast mag er maximaal 8 meter dakgoot uitkomen op 1 dakuitloop (regenpijp). Is de dakgoot langer, dient u meerdere uitlopen aan te brengen.
Soorten gootbeugels
Er zijn verschillende soorten gootbeugels te krijgen. Zo zijn er muurbeugels, muurplaatbeugels en dakbeschot beugels. Afhankelijk van uw situatie, kiest u de gootbeugel die bij u past.
Kunststof dakgoot Plaatsen
1) Eerst dient u te bepalen waar de dakgoot komt te zitten. De dakgoot moet al het hemelwater goed kunnen opvangen. Wanneer het hemelwater van het schuine dak niet goed in de dakgoot komt, bestaat de kans dat er hemelwater alsnog over de dakgoot naar beneden komt. Hieronder is op de afbeelding goed te zien hoe de dakgoot geplaatst moet worden.
2) Bepaal de plaats waar de gootbeugels komen te zitten. Zorg dat de maximale afstand tussen de gootbeugels 50cm is. Daarnaast is het voor het zicht mooi als de beugels gelijk worden verdeeld over de totale lengte van de dakgoot.
3) Vervolgens plaats u de eerste en de laatste gootbeugel om het juiste afschot te krijgen, zodat het water goed wordt afgevoerd naar de regenpijp. U spant een koord tussen deze beugels. Per meter dient u een afschot van 3 mm aan te houden per meter. Is de dakgoot totaal 5 meter lang, dan dient u een afschot te hebben van 5 x 3mm = 1,5 cm. Controleer met de waterpas of er daadwerkelijk afschot is. Nu kunt u nog eenvoudig wat aanpassen.
4) De overige gootbeugels kunt u langs het strak gespannen koord vastzetten, zodat de gootbeugels in één rechte lijn worden geplaatst en de dakgoot de juiste afschot heeft. Alle gootbeugels dienen met behulp van schroeven vast gezet te worden.
5) Maak de goot op maat. Wanneer u de dakgoot moet inkorten, kunt u gebruikmaken van het verbindingstuk om het recht af te tekenen. Vervolgens zaagt u de dakgoot met een fijn getande zaag op maat vanuit de bodem van de dakgoot. Als de dakgoot op maat is, verwijdert u de bramen met een fijn schuurpapier.
6) Wanneer u gebruik maakt van een dakgoot met klemverbindingen, schuift u de delen in elkaar. Op de hulpstukken staat bijna altijd aangegeven hoe ver de delen in elkaar geschoven dienen te worden. Omdat pvc/kunststof dakgoot werkt, dient u de delen niet helemaal in elkaar te drukken. Dan is er geen ruimte om te werken en kan op den duur lekkage ontstaan als de dakgoot gaat uitzetten of krimpen. De rubberen strip in de hulpstukken zorgt ervoor dat er een waterdichte verbinding is.
Als u de dakgoot dient te lijmen, ontvet en schuurt u de delen die gelijmd dienen te worden. Vervolgens brengt u de lijm aan in de lijmnaad, zodat er straks een waterdichte verbinding is. Nadat u de pvc lijm heeft aangebracht, wacht u circa 30 seconde. Daarna kunt u de delen in elkaar drukken en verwijdert u meteen daarna de overtollige lijm met behulp van een oude doek.
7) Breng vervolgens de dakgoot aan in de gootbeugels. Zorg er wel voor dat de lipjes van de gootbeugel omhoog steken.
8) Als de dakgoot op zijn plek zit, dient u bij de eerste en laatste gootbeugel een fixeerpunt aan te brengen. Dit doet u door een kleine inkeping aan de achterkant van de dakgoot te maken waar u vervolgens het lipje in valt. De overige lipjes van de tussen liggende gootbeugels kunnen nu ook naar beneden drukt worden. Gebruik hierbij een potlood of pen, zodat de lipjes niet te strak op de dakgoot zitten. Hierdoor heeft de dakgoot ruimte om te kunnen werken bij uitzetten of krimpen. Tot slot sluit u de regenpijp op de dakgoot aan en de klus is geklaard.
9) Het is aan te raden om op de gootuitloop een bladvanger of boldraadrooster te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er geen bladeren of ander vuil in de regenpijp kan komen, waardoor deze zou kunnen verstoppen. De kosten voor zo’n rooster zijn zeer laag, maar voorkomt ellende en ergernis. Daarnaast is het verstandig om in het voorjaar en najaar de dakgoot schoon te maken, zoals bladeren en ander vuil eruit te verwijderen.
ideo dakgoot pvc plaatsen
Vakman nodig voor uw pvc dakgoot? Vergelijk eerst!
Heeft u een dakdekker nodig voor het plaatsen van uw pvc dakgoot? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van dakdekkers in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!
Leave a Reply