In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl staat beschreven hoe u zelf uw houten vloer kunt isoleren. Het isoleren van een houtenvloer levert u energie besparing op. De houten vloer isoleert u aan de onderzijde van de houten vloer via de kruipruimte. Tussen de draagbalken van de houten vloer brengt u isolatieplaten aan. De draagbalken waar de isolatie tussen wordt aangebracht, hoeven zelf niet geïsoleerd te worden. De draagbalken hebben zelf een isolerende werking, waardoor het isoleren hiervan overbodig is. Hieronder staat beschreven hoe u zelf een houten vloer kunt isoleren en waar u op dient te letten.
Isolatiemateriaal voor onderzijde houten vloer
Voor het isoleren van een houten vloer kunt u gebruikmaken van glaswol of steenwol zonder dampremmende folie. Daarnaast dient de isolatiewaarde (die wordt uitgedrukt in Rd) circa 3,3 Rd te zijn. Op de verpakking van de isolatieplaten staat de Rd-waarde vermeldt. Hiermee kunt u berekenen of u aan de isolatiewaarde komt die u nodig heeft voor het isoleren van de houten vloer. Hoe dikker de isolatieplaat, hoe hoger de isolatiewaarde vaak is.
Het aanbrengen van de isolatie aan de onderzijde
Voordat u de isolatieplaten (glaswol/steenwol) gaat aanbrengen, dient u te controleren wat de houtvochtigheid van de vloer is. De houten vloer mag maximaal 20% vochtigheid bevatten, anders is de kans op houtrot aanwezig die de houten vloer kan aantasten. Dit kunt u meten met behulp van een houtvochtmeter. Wanneer de houten vloer te vochtig is, brengt u dampremmende folie (online zeer goedkoop verkrijgbaar) aan op de bodem, zoals hieronder staat omschreven. Tevens beoordeelt u of er voldoende ventilatie aanwezig is. Wanneer u dit heeft gedaan, kunt u na verloop van een aantal dagen wederom meten of de houtvochtigheid is gedaald. Het gaat hierbij om de houtvochtigheid van de houten vloer en niet om de luchtvochtigheid van de kruipruimte.
Wanneer de houten vloer droog is, kunt u de isolatie van glaswol/steenwol gaan aanbrengen. Meet de afstand op en tel daar 2 cm bij op. Hierdoor komen de isolatieplaten strak tussen de draagbalken te zitten, waardoor kieren afgedicht worden. Met behulp van een grof broodmes, snijdt u de isolatieplaten eenvoudig op maat. Zorg er wel voor dat u beschermende kleding (lange mouwen, handschoenen), veiligheidsbril en stofmasker gebruikt, om irritatie aan de huid, ogen of luchtwegen te voorkomen. De isolatieplaten brengt u in verband aan, wat inhoudt dat de isolatieplaten een halve plaat verspringen van elkaar. Zo werkt u de gehele onderzijde van de houten vloer af. Vergeet niet de ruimte tussen de eerste draagbalk en de muur te isoleren.
Nadat u de isolatieplaten heeft aangebracht, kunt u met behulp van nylon draad of panlatten de isolatieplaten op hun plaats houden. De panlatten bevestigt u om de 40cm haaks op de draagbalken. Bij het gebruik van nylondraad, brengt u om de 30cm een spijker op de draagbalk aan. Daarna brengt u het nylondraad met een zigzaggend patroon aan, zodat deze voldoende ondersteuning biedt aan de isolatieplaten om ze op hun plaats te houden.
Vergeet niet het luik van de kruipruimte te isoleren, want anders komt er nog koud in uw woning. Hierbij gaat u hetzelfde te werk en de randen van het kruipluik voorziet u van zelfklevende tochtstrip.
Het is niet aan te bevelen om de isolatie vast te lijmen tegen de onderkant van de houten vloer. Mocht u het willen verwijderen, dan is dit een enorme klus. Isoleer tevens de centrale-verwarmingsleiding met behulp van buisisolatie. De warmwaterleiding isoleert u niet in verband met de kans op legionella.
Dampremmende folie aanbrengen
Op de vloer (zand) van de kruipruimte brengt u dampremmende folie (online zeer goedkoop verkrijgbaar) aan. Leg de dampremmende folie over het zand en vouw de folie dubbel op 25cm hoogte, waarna u het vast zet met speciale pluggen in de wand. De folie zorgt ervoor dat er geen vocht in de kruipruimte komt, die de aangebrachte isolatie kan aantasten. Wanneer er plassen water aanwezig zijn op de bodem van de kruipruimte, komt de dampremmende folie niet op de bodem te liggen, maar wordt de dampremmende daarboven aangebracht. Onder de dampremmende folie brengt u een luchtkussenfolie (Mioteen KR4) aan dat kan drijven. Bij veel wateroverlast is het wellicht handig om te kijken of er geen lekkage is. Het kan ook komen door grondwater.
Ventileren van de kruipruimte
Het is van belang dat er voldoende ventilatie in de kruipruimte aanwezig is. Bij een houtenvloer dient er per m2 vloeroppervlakte een ventilatieopening te zijn van 400mm2. De ventilatieopeningen dienen tegenover elkaar gelegen buitengevels aanwezig te zijn. Heeft u vochtproblemen in de kruipruimte? Kijk dan naar onze oplossingen voor vochtproblemen in de kelder.
Leave a Reply