In deze kluswijzer leest u alle mogelijkheden op geiser gebied. Een geiser is een warmwatervoorziening die door middel van het verbranden van gas het water tot een bepaalde temperatuur verwarmt. Het is tevens een doorstoomtoestel, wat betekent dat u beschikt over onbeperkt warm water, dat is wel zo prettig, vooral wanneer uw huishouden uit meerdere personen bestaat.
De geiser is een los toestel, of zit ingebouwd in een CV-combiketel voor warm water en huisverwarming. Geisers zijn zogeheten doorstoomtoestellen. Ze verwarmen water tijdens gebruik, als het water door het toestel stroomt. Geisers verbranden daarvoor gas. Kleine geisers zijn geschikt voor de keuken, grotere geisers of combiketels ook voor douche en bad.
- Lees & Klus Meer: Zelf een CV ketel installeren
Alle geisers hebben minimaal één keer per jaar onderhoud nodig. Dit voorkomt niet alleen dat u ineens zonder warm water zit, maar beperkt ook het risico op het vrijkomen van schadelijke gassen. Slecht onderhoud en vervuiling kunnen namelijk onvolledige verbranding veroorzaken, waarbij die gassen ontstaan.
Verschillende type gastoestellen leveren een verschillende hoeveelheid warm water per minuut. Dat kunt u zien aan de aanduiding CW (comfort warm water), waarde 1 tot 6. De hoogste waarde kan tot 12,5 liter warm water per minuut leveren, aan meerdere tappunten tegelijk. SV staat op gastoestellen met een relatief schone verbranding. Die stoten weinig luchtvervuilende stoffen uit zoals stikstofoxiden.
Voordelen Geisers
- Het voordeel is dat het toestel een onbeperkte hoeveelheid warm water kan leveren. Meestal zijn geisers ook goedkoper in aanschaf en gebruik, dan boilers.
Nadelen Geisers
- Het nadeel van geisers is dat ze per minuut meestal minder warm water kunnen leveren dan een voorraadtoestel.
- Geisers kunnen ook vaak niet op twee punten tegelijk leveren.
- Geisers hebben een zogeheten tapdrempel: er moet een minimumhoeveelheid warm water per minuut getapt worden, anders slaat het toestel niet aan en geeft het koud water. De drempel ligt bij de meeste geisers tussen één en drie liter per minuut. Met een drempel lager dan 1,6 liter per minuut zijn er geen problemen met waterbesparende voorzieningen zoals zuinige douchekoppen. Toestellen met Gaskeur CW hebben een lage tapdrempel.
- Geisers en combiketels hebben luchtkanalen nodig voor de aan- en afvoer van verbrandingslucht en -gassen. Daarom kunt u ze niet zomaar overal plaatsen.
Keukengeiser of Badgeiser?
Een keukengeiser levert meestal minder water per minuut, dan een badgeiser. Om een bad te vullen of heerlijk met een krachtige douchestraal te douchen, heeft u meer warmwater per minuut nodig. Hierin voorziet de badgeiser. Wilt u zowel in de keuken als badkamer warmwater, dan hoeft u niet een keukengeiser en badgeiser aan te schaffen. Alleen een badgeiser is dan voldoende om u in uw warmwater behoefte te voorzien. Aan de CW-waarde kunt u aflezen wat de warmwatervoorziening is van keukengeiser of badgeiser.
Open of Gesloten Geiser
Het verschil tussen een open en gesloten geiser zit hem in de verbranding. Een open toestel wordt de zuurstof voor de verbranding uit de ruimte gehaald, waarin het toestel zich begeeft. Daarin tegen haalt een gesloten toestel (gesloten systeem) de zuurstof van buiten de woning. Steeds minder wordt er gekozen voor een open toestel, omdat de huizen van tegenwoordig zeer goed geïsoleerd zijn. Hierdoor is er dan te weinig zuurstof in de ruimte (woning) aanwezig is om tot een juiste verbranding te komen. Hierdoor bent u dan genoodzaakt om een gesloten toestel aan te schaffen.
Gesloten Geiser Wetgeving (Afvoer):
Door het Besluit gastoestellen in 2016 moeten alle geproduceerde en verhandelde geisers per 1 januari 2017 voldoen aan nieuwe eisen. Deze eisen moeten er voor zorgen dat gastoestellen vanaf 1 januari 2017 aantoonbaar geschikt zijn voor zowel G+-gas en H-gas (hoogcalorisch gas en laagcalorisch gas). Wanneer G+-gas en H-gas naar de Nederlandse huishoudens zal stromen is nog niet bekend.
Echter, dit besluit zorgt er mogelijk onbedoeld ook voor dat verouderde type gastoestellen en open-verbrandingstoestellen, die sowieso niet geschikt zijn voor deze hoog- en laagcalorische gassoorten, per 1 januari 2017 niet meer geproduceerd en niet meer verhandeld mogen worden. Geisers, gasboilers, vr-ketels en dergelijken zullen hierdoor niet meer verhandelbaar zijn. Wie dat wel doet kan daarvoor worden beboet.
Geiser op butaangas
Er zijn geisers die kunnen branden op butaangas. Butaangas komt u vaak op campings en boerderijen tegen die niet zijn aangesloten op het gasnet. In deze situatie wordt er gebruik gemaakt van butaangas, ook wel flessengas of campinggas genoemd. Wilt u een toestel op butaangas, let er dan op bij de aankoop. Er staat namelijk altijd vermeld in de productfolder of deze werkt op aardgas of butaangas.
Zelf een Geiser Vervangen
Wij raden het af om zelf de geiser te installeren of te vervangen. Voor het monteren , kunt u het beste een erkend installateur in de arm nemen. De installateur weet hoe hij de geiser op een veilige wijze moet plaatsen. Daarnaast kan het voorkomen dat de leverancier van de geiser geen garantie geeft, als de geiser niet volgens de gestelde voorwaarden is geïnstalleerd. Tot slot kunt u problemen krijgen met uw verzekering, wanneer bij schade aan de woning door de geiser blijkt, dat u er niet alles aan heeft gedaan om mogelijke risico’s te voorkomen.
Als u niet te stoppen bent als doe het zelver denk dan aan de volgende zaken:
- Deze klus is complex, gevaarlijk en veelal verschillend per geiser. Lees daarom altijd de handleidingen door, hier zijn er enkele om een goed idee te krijgen ( een Vaillant Geiser, een Nefit Geiser, of een Wagaparts Geiser) als u deze handleidingen doorleest snapt u al snel ( de vele waarschuwingen) waarom u beter niet zelf de geiser kunt vervangen.
Onderhoud van de geiser
Het is aan te raden om de geiser jaarlijks te laten keuren door een erkend installateur. Tijdens het onderhoudt van de geiser, wordt gekeken of er geen verborgen gebreken zijn aan de geiser. Tevens controleert de installateur of de verbranding van de geiser goed functioneert. Wanneer de verbranding niet goed is, bestaat de kans op koolmonoxide. Wees verstandig en onderhoudt uw geiser goed.
Leave a Reply