10+ jaar ervaring als klussers

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven waarom en hoe u daktrim kunt aanbrengen. De daktrim is niet alleen bedoelt als sierlijst van uw dak, maar heeft ook een hele belangrijke functie om te voorkomen dat u lekkage krijgt.

*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.

Een Daktrim kopen

Vraag één bij het kopen van een daktrim is de vraag of u een normaal bitumen dak hebt of een EPDM Dakbedekking (zie hier de verschillen)

EPDM Daktrim Tip: Een EPDM daktrim heeft als voordeel dat hij automatisch waterdicht afgesloten wordt en eenvoudig schroeft op het EPDM Dak. Een reguliere daktrim (vaak Bitumen) heeft dit niet. Daar moet dit vaak worden afgewerkt met een strook EPDM Folie of moet de naad worden voorzien van EPDM kit.

Waarom een daktrim plaatsen

Een daktrim zorgt niet alleen voor een mooie afwerking van uw platte dak, maar heeft een belangrijke functie. Daktrim voorkomt namelijk lekkage aan uw platdak en beschermd de dakbedekking dat het niet van het dak kan afwaaien. Stel, u plaats geen daktrim. Dan is de kan groot dat er na verloop van tijd op de kopse kant tussen de dakisolatie, onderlaag en de toplaag van uw dakbedekking vuil en vocht zich gaat ophopen. Wanneer het gaat vriezen, zet het water uit en komen er kieren tussen de verschillende lagen in te zitten. De kans op lekkage is dan zeer groot.

Tevens kan het in Nederland stormachtig zijn. Als er openingen aanwezig zijn, kan de wind eronder komen met als gevolg dat de wind uw dakbedekking van het dak waait. De meest gebruikte daktrim maten zijn tussen de 45 en 60mm.

Welke materialen heeft u nodig voor een daktrim

  • Een Daktrim
    Bekende Daktrim Merken zijn: Tytane, Roval, Solotrim, Firestone & Aquaplan
  • Daktrim verbindingsplaatjes (zitten er soms bij)
  • Daktrim binnen-/buitenhoeken (indien nodig)
  • Trimnagels of schroeven (om vast te zetten)
  • Quick primer (om te zorgen voor een goede hechting van de dakbedekking, we hebben hier al in veel artikelen over gesproken, maar op dit vlak is Rubber Seal op het moment het beste product. )

Het plaatsen van de daktrim

In de meeste gevallen wordt de daktrim geplaatst op de onderlaag voordat de toplaag wordt aangebracht. Met behulp van schroeven of trimnagels (spijkers) wordt de daktrim op de onderlaag vastgezet. Met behulp van de verbindingsplaatjes worden de lengtes of hoeken met elkaar verbonden.

De meeste daktrim zijn gemaakt van aluminium dat de eigenschap heeft om per meter 1mm uit te zetten. Stel dat u een lengte van 2,5 meter heeft, dient u tussen de daktrim een uitsparing aan te houden van 2,5mm. Hierdoor heeft de daktrim de ruimte om te werken. Als de daktrim in zijn geheel is bevestigd op de dakrand, kan de toplaag worden aangebracht. Het is aan te raden om het gedeelte van de daktrim waar de toplaag komt te zitten, voor te behandelen met quick primer. De quick primer zorgt voor een sterke hechting en voorkomt lekkage. Vervolgens brengt u de toplaag aan. Op plekken waar u lastig bij komt om de dakbedekking warm te maken, kiest men er voor om de daktrim te verwarmen. Als de trim warm is, zal de dakbedekking zelf gaan vloeien en heeft u een waterdichte verbinding.

LET OP; wanneer u aan het werk bent met een brander op het dak, pas dan goed op voor brand. Het komt nogal eens voor dat er brandt ontstaat tijdens het branden van het dak.

Lees ook: Dakgoot plaatsen, Dakraam plaatsen, Dakshingles leggen

Vergelijk offertes


Kluswebshop

Klus webshop

Heb jij klus spullen nodig?

Zoek dan niet verder! Gebruik onderstaande button om naar de kluswebshop te gaan

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *