Gouden info over hoe u zelf een dak kunt bedekken met dakshingles. Dakshingles worden vaak gebruikt op tuinhuisjes, terrasoverkappingen, houthokken en bijvoorbeeld kleine schuurtjes. Het is eenvoudig aan te brengen en u heeft er geen speciaal gereedschap voor nodig. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe u zelf dakshingles aanbrengt.
*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van dakdekkers in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.
Wel of geen onderlaag bij dakshingles leggen
Heeft het dak waarop de dakshingles worden gelegd een hellinghoek van 30 graden of minder, dan wordt geadviseerd een onderlaag te gebruiken. Omdat het dak aardig vlak is, wordt het water minder snel afgevoerd. Heeft het dak een helling van 13-15 graden of minder, dan is het af te raden om dakshingles te gebruiken. Het water blijft dan te lang staan en zal het dak op den duur gaan aantasten. Bij dakshingles maakt u gebruikt van een bitumineuze onderlaag.
De functionele eigenschappen van een onderlaag:
- De onderlaag beschermt het dakbeschot tegen door de wind omhooggedreven regen.
- De onderlaag fungeert dan als extra veiligheid.
- Het gebruik van een onderlaag vermindert “picture framing”. ( zichtbare oneffenheden)
Samenvattend over de onderlaag bij de dakshingles
- Dakhelling 30 graden of minder: Onderlaag
- Dakhelling 15 graden of minder: Geen Dakshingles
- Onderlaag: Waterdichte Onderlaag
De onderlaag aanbrengen bij dakshingles
Allereerst brengt u over de onderkant van het dak een strook onderlaag aan met behulp van een halfronde kraallat. Met behulp van asfaltnagels spijkert u de onderlaag om de 10cm vast. Zorg er wel voor dat de asfaltnagels niet te lang zijn, dat de asfaltnagels voor het dakbeschot heen komen. Het overige deel van het dak, brengt u de onderlaag aan van boven naar beneden. De onderlagen dienen een overlap te hebben van 10cm. Hierbij zet u de onderlaag wederom om de 10cm vast met asfaltnagels. Tot slot brengt u een strook van 40cm breed aan op de nok van het dak. Deze strook zet u vast met asfaltnagels en koud kleefstof.
Asfaltnagels zijn bij Bol.com te koop.
Dakshingels kopen
Dakshingles worden meestal in het donkerrood / donkergroen of in het zwart aangebracht. Vrijwel alle merken houden zich aan deze kleuren. De prijzen lopen uitéén van 20 tot 40 euro per 3m2.
Tip: Een alternatief zijn deze nu ook populaire Bitumen dakbedekkingen. Vooral hoog kwalitatief spul en eenvoudiger aan te brengen.
Stappenplan dakshingles leggen
Voordat u de dakshingles gaat aanbrengen, is het aan te raden om vanaf de nok (bovenaan) horizontale strepen op het dak te zetten. U zet een horizontale streep op het dak op een afstand van de diepte van de inkepingen van de dakshingle vanaf de nok. Daarna zet u op het gehele dak een streep op deze afstand. Hierdoor komen de dakshingles mooi recht te liggen en komt u mooi uit aan het einde.
Met het leggen van de dakshingles begint u onderaan. Onderaan het dak, plaats u de dakshingles met de flappen richting de nok. Dit wordt ook weleens voetshingles genoemd. Zorg ervoor dat de voetshingles circa 10mm oversteekt over de dakrand aan de onderzijde. Dit om het dakbeschot te beschermen. Zet iedere strook dakshingles vast met circa 4 á 6 asfaltnagels. Daarna legt u de eerste rij dakshingles met de flappen naar beneden erover heen.
Dakshingles dienen te verspringen (in verband gelegd te worden) en bij de 2de rij dakshingles snijdt u een halve tab eraf. Het snijden van dakshingles gaat het best met een haakmes. Leg de dakshingles strak tegen de lijn die u eerder op het dak heeft gezet. Zorg ervoor dat u 2cm boven de inkeping van de tab de asfaltnagel aanbrengt. Hierdoor is de asfaltnagel door de volgende laag niet meer zichtbaar en krijgt u een mooi eindresultaat. Zo werkt u het hele dak verder af tot aan de nok.
De nok (bovenkant dak) afwerken met dakshingles
Voor de nok, snij u de tabs van de dakshingles los. Vervolgens plaats u deze stukken over de nok, zodat de asfaltnagels van de laatste rij dakshingles wordt bedekt. Als het koud weer is, kunt u met een verfbrander het nokstuk verwarmen. Hierdoor kunt u de nokstukken beter buigen zodat het mooi aansluit. Daarnaast plaats u de nokstukken tegen de wind in, die er op het monteren van de nokstukken is en dat ze elkaar circa 5 á 6cm overlappen. Met behulp van dakreparatiepasta en asfaltnagels zet u de nokstukken vast.
Zijkant dak afwerken
Om het dak mooi af te werken, kunt u een aluminium strook of windveer plaatsen. De kieren tussen de windveer/aluminium en het dak, dient u af te werken met bitumen afdichtingskit. De windveer of aluminium strook maakt u aan de bovenkant waterdicht met een stukje lood.
Instructievideo dakshingles leggen / plaatsen Youtube
Dakshingles laten leggen? Vergelijk vakmannen!
Heeft u een dakdekker nodig om uw dakschingles te leggen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!
Leave a Reply