In dit onderdeel van Mijnkluswijzer.nl wordt uitleg gegeven over het drogen van stucwerk. Stucen is een precies karwei, dat zorgvuldig uitgevoerd moet worden. Het is fysiek vrij zwaar, vraagt een scherp oog en veel aandacht voor detail. Het resultaat mag er dan echter zijn; stucwerk kan een ruimte een compleet andere uitstraling geven, die op geen enkele andere manier te bereiken is. Hoewel het soms niet zo lijkt, gaat het bij stucen vooral om de details. Pas als die in orde zijn, levert het een mooi geheel op. Eén van die details is het drogen van stucwerk, iets dat veelal overhaast wordt. Wij hebben 4 tips met betrekking tot het drogen van stucwerk op een rijtje gezet, om zo het resultaat van uw inspanningen nog verder te optimaliseren.
*Tip: deze klus uitbesteden? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan van specialisten in jouw regio! Vergelijk en bespaar tot 30%.
Tip: Heeft u goede voorstrijk stuc gebruikt, dan is de droogtijd veelal korter dan zonder een goede voorstrijk.
Heb geduld bij het drogen van stucwerk
Stucwerk moet goed droog zijn voor het overgeschilderd of behangen kan worden. Over de gemiddelde droogtijd is weinig te zeggen. Die hangt af van verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur, de dikte van de laag van het stucwerk, de luchtvochtigheid en de ventilatie. Stucwerk droogt het snelst bij een lage luchtvochtigheid, veel ventilatie en een hogere omgevingstemperatuur. Daarnaast drogen dunne lagen stucwerk vanzelfsprekend sneller dan dikke lagen. In alle gevallen geldt één belangrijke regel: neem de tijd. Natuurlijk is het aantrekkelijk om zo snel mogelijk de verfkwast in de hand te nemen, maar als het stucwerk niet droog is, wordt het resultaat nooit heel mooi.
De Droogtijd van Stucwerk ( 4 Factoren: + Truken)
- Dikte van het Stucwerk
- De luchtvochtigheid in de kamer
- De Ventilatie ( Meer ventilatie helpt )
- De Temperatuur
Droogtijd Stucwerk Vuistregel: Voor elke millimeter stucwerk moet er één dag gewacht worden. Indien er goede ventilatie is (dus als er veel ‘wind’ langs de wand gaat, doe op dit vlak niet te gek, maar een ventilator op een afstand zetten is een goede manier) kan je de droogtijd van stucwerk (voor het schilderen) met 10% tot 50% verminderen. Met het aanzetten van de verwarming ( de kamertemperatuur naar 22 graden brengen) + deze ventilatie creëer je een ideale ruimte voor het drogen van stucwerk. Let er dan wel op dat de kamer niet vochtig wordt. (Hier bestaat zeer goede apparatuur voor)
Kortom, de beste droogtruuk is: Goede warmte + Goede Ventilatie in samenwerking met een Luchtontvochtiger. (+/- € 200)
Stucwerk laten drogen
Hoewel het natuurlijk het mooiste is als u het stucwerk een aantal weken kunt laten drogen, is die tijd er gewoon niet altijd. Dan is het verstandig om een specialist in te schakelen. Een partij als de droogspecialist kan stucwerk drogen, op zo’n manier dat er geen barsten in het stucwerk ontstaan. De droogspecialist doet dat met een bouwdroger die eventueel in combinatie met een ventilator gebruikt wordt. Dit zorgt voor een snellere luchtstroming, waardoor het stucwerk sneller droogt. Zelf de föhn of een straalkachel op het stucwerk zetten is geen goed idee; dan is de kans op beschadigingen/barsten vrij groot.
Houd de luchtvochtigheid in de gaten
We noemden het net al even: de luchtvochtigheid van een ruimte is erg belangrijk. Uit het gips dat gebruikt wordt om te stuken komt ontzettend veel vocht. Dat vocht moet praktisch allemaal weer uit het stucwerk gehaald worden. Dit is te vergelijken met bijvoorbeeld was die moet drogen: dat gaat sneller op het moment dat de luchtvochtigheid laag is. U kunt de luchtvochtigheid van een ruimte optimaliseren door voldoende te ventileren. Als de luchtvochtigheid boven ook vrij hoog is, dan kan het handig zijn om verschillende ramen of deuren tegenover elkaar open te zetten. Dat zorgt voor een trek die eveneens een gunstig effect heeft. Zet vooral niet de verwarming hoog aan, dat zorgt er – in combinatie met het vocht dat uit het stucwerk wil – alleen maar voor dat de ruimte nog vochtiger wordt. Houd ramen in de gaten; als hier condens op verschijnt, dan wordt er nog niet voldoende geventileerd.
Wanneer is Stucwerk droog
Wanneer is stucwerk nu eigenlijk droog? De kleur is de belangrijkste indicator. Als het stucwerk er net op zit, lijkt het helemaal wit. Al vrij snel slaat het echter grijs uit. Dit komt door het vocht. Vervolgens wordt het – vaak in delen – weer witter. De witte plekken zijn nu de droge plekken.
- Zodra vrijwel alles helemaal wit is, is het stucwerk droog en kunt u het verder afwerken of overschilderen.
Stukadoor nodig? Vergelijk eerst!
Heeft u een echte stukadoor nodig om uw muren of plafond te stucen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van vakmannen in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!
Leave a Reply