In deze kluswijzer wordt uitleg gegeven hoe u zelf tuinverlichting kunt aanbrengen. Als u met elektra gaat werken, schakel dan altijd de stroom af door de hoofdschakelaar in de groepenkast uit te zetten. Daarnaast dient de elektra in de tuin altijd geaard te zijn en in de groepenkast dient een aardlekschakelaar aanwezig te zijn. Dit alles om de veiligheid te waarborgen.
Stappenplan Tuinverlichting Aanleggen
Over buitenverlichting aansluiten op de grondkabel en Tips voor bij het aanleggen.
Voor dat u begint met het aanleggen van tuinverlichting, is het verstandig om eerst een plattegrond van de tuin te maken waar de verlichting moet komen. Zo krijgt u in beeld waar de grondkabels / buitenkabels moeten komen, zodat de tuinverlichting aangesloten kan worden. Tevens is het verstandig om de plattegrond te bewaren, zodat u altijd weet waar in uw tuin grondkabels bevinden.
- Lees & Klus Meer: Alles over Elektrakabels
Als u weet waar de kabels moeten komen, is de volgende stap een lasdoos aanbrengen. In de buitenmuur boort u een gat (18mm) van buiten naar binnen schuin omhoog. Hierdoor kan water niet de woning in komen. In het gemaakt gat, brengt u een 16mm flexibele installatiebuis aan waardoor de installatiedraden (vd-draden) van uit de woning doorheen worden getrokken. In de lasdoos (deze dient ook spatwaterdicht zijn) worden de installatiedraden en buitenkabel/grondkabel met elkaar verbonden doormiddel van lasklemmen. Vanaf dit punt werkt u verder met een elektrakabel die vocht/water bestendigd is (XMvK/YMvK-as kabel).
Hierna gaat u vanaf de lasdoos met een buitenkabel/grondkabel naar de schakelaar. Met deze schakelaar kunt u de tuinverlichting bedienen. Deze schakelaar moet wel spatwaterdicht zijn met beschermingsgraad IP44 en op een minimale hoogte van 30cm worden geplaatst. Op de verpakking van het product kunt u altijd nagaan of de schakelaar bedoeld is voor buiten. Vanaf de schakelaar legt u de buitenkabel / grondkabel aan naar de tuinverlichting. Gaat u de grond in, dan graaft u een gleuf van minimaal 50cm diepte. Daarnaast legt u de grondkabel golvend in de gleuf. Hierdoor komt er geen spanning te staan op de verbindingen en heeft u altijd voldoende kabel om de tuinverlichting aan te kunnen sluiten. Men wil nog wel eens de grondkabel in een pvc-buis leggen als extra bescherming. Hierna sluit u de kabel aan op de tuinlamp en de klus is geklaard.
Wanneer u meerdere lampen wilt aansluiten, dan kunt u in de grond een gietmof aanleggen. In de gietmof, kunt u een grondkabel splitsen, zodat u meerdere tuinlampen kunt aansluiten op 1 circuit. Bij de gietmof zit een kunststof harst, die u in de mof giet als de elektrakabel is opgesplitst. Door de kunststof hars bent u verzekerd van een waterdichte verbinding in de grond.
- Lees & Klus Meer: Buiten Elektra Aanleggen
Tuinverlichting op 12Volt
Het is aan te raden om tuinverlichting aan te brengen dat werkt op 12Volt. Dit is veiliger en heeft als bijkomend voordeel dat het energiebesparend is, in vergelijking met tuinverlichting dat werkt op 220Volt. Bij tuinverlichting op 12Volt heeft u wel een transformator (ook wel trafo genoemd) nodig die de netstroom van 220Volt omvormt naar 12Volt.
Grondkabel / buitenkabel
Welke kabel moet u in de tuin gebruiken om tuinverlichting aan te leggen? Voor kabels die in de grond komen te liggen, maakt u gebruik van YMvK-as kabel. De YMvK-as kabel heeft een stalen mantel die bescherming geeft, wanneer u die per ongeluk de grondkabel met een schep zou raken. De grondkabel moet minimaal op 50cm diepte in de grond liggen. Voor elektradraad boven de grond, gebruikt u de buitenkabel. Als wij spreken over buitenkabel, dan wordt hiermee het type XMvK kabel bedoeld. De XMvK kabel mag alleen bovengronds worden toegepast en heeft geen stalen mantel. Om de 30cm wordt de buitenkabel vastgezet met een zadel. Bij een stopcontact, schakelaar of lasdoos om de 10cm de XMvK kabel vastzetten.
Traditionele Tuinverlichting
Traditionele tuinverlichting is de tuinlamp met een gloeilamp of spaarlamp. In tuinen is de traditionele tuinverlichting nog steeds de meest gebruikte tuinverlichting.
Zonne-energie tuinverlichting
De zonne-energie tuinverlichting ziet u in steeds meer tuinen. Een groot voordeel van zonne-energie tuinverlichting is, dat u hiervoor geen elektrakabels hoeft aan te leggen. De zonne-energie tuinverlichting werkt volledig op zonne-energie en heeft hierdoor een andere voeding nodig. De ontwikkeling van dit type tuinverlichting is de laatste jaren sterk verbeterd, waardoor u ook in de winter of op bewolkte dagen gewoon verlichting heeft. Laat u altijd wel goed voorlichten in de winkel, want er zit verschil tussen de zonne-energie tuinlampen qua kwaliteit en lichtopbrengst.
Led tuinverlichting / Led Driver
Led tuinverlichting is de laatste 2 jaar sterk in ontwikkeling en zal zich de aankomende periode blijven ontwikkelen. Het grote voordeel van led tuinverlichting is, dat het enorm energiezuinig is. Daarnaast hebben de led lampen ook een langere levensduur, waardoor het op de lange termijn minder kosten met zich mee brengt. Led tuinverlichting is in meerdere kleuren verkrijgbaar, waardoor u de tuin de sfeer kunt geven die bij u past. Hierdoor krijgt uw tuin een extra dimensie. Bij led tuinverlichting heeft u wel een led-driver nodig. Kijk altijd goed op de productverpakking welke materialen u dient te gebruiken.
Leave a Reply