10+ jaar ervaring als klussers

In dit onderdeel van Mijnkluswijzer staat alle informatie die u nodig heeft bij het leggen / vernieuwen van een waterafvoerbuis (= rioolbuis). Lees alle informatie goed door voordat u begint met de aanleg van een nieuwe afvoer. Als u zich houdt aan de voorschriften, kan iedere onervaren doe-het-zelver zijn eigen waterafvoer aanleggen.

Maten bij waterafvoer aanleggen

De afvoerbuis maten wijken qua diameter af van de aanvoer maat. Hieronder staan de diameters van de afvoer leidingen onder elkaar;

  1. Standbuis = diameter 110mm
  2. Toilet = diameter 110mm (Toilet Plaatsen)
  3. Bad, douche = diameter 75 mm (afvoer bad diameter)
  4. Wastafel, wasbak keuken, bidet = diameter 40/50mm (Wastafel Plaatsen) (afvoer douche / gootsteen diameter)
  5. Toiletfontein = diameter 32mm

Type waterafvoer buizen

Voor de waterafvoer wordt altijd pvc-buis gebruikt. Deze zijn er in de diameters 32, 40, 50, 75, 110 en 125mm en zijn 3-laags dik. In de winkel liggen ook pvc-buizen met de maten 70, 80 en 100mm, maar deze buizen zijn voor hemelwater afvoer (regenwater) en zijn dunner.

Waterafvoerbuis bevestigen

Een waterafvoerbuis (rioolbuis) zet u vast met buiszadels of beugels. Met buiszadels wordt de water afvoer direct tegen de wand gemonteerd. Als u pvc of metalen beugels gebruikt, heeft u ook altijd hout draadbouten nodig en klemzadel. Om de water afvoer te beschermen tegen doorzakken, is het verstandig de buizen goed te ondersteunen. Plaats een buis nooit waterpas, omdat het vuile water dan niet goed kan wegspoelen en kans op verstopping ontstaat.

Er is verschil in het bevestigen van de buis. Bij een horizontale waterafvoer dient u meer beugels/buiszadels aan te brengen, dan bij een verticale waterafvoer. Hieronder is af te lezen om de hoeveel centimeter u de buis minimaal moet ondersteunen.

  • Buis diameter 125mm; verticaal 150cm / horizontaal 100cm
  • Buis diameter 110mm; verticaal 150cm / horizontaal 100cm
  • Buis diameter 75mm; verticaal 150cm / horizontaal 75cm
  • Buis diameter 50mm; verticaal 125cm / horizontaal 75cm
  • Buis diameter 40mm; verticaal 100cm / horizontaal 75cm
  • Buis diameter 32mm; verticaal 100cm / horizontaal 75cm

Waterafvoer aanleggen in de vloer of muur

Bij een waterleiding (meer over hoe een waterleiding aan te leggen) in de muur wordt een mantelbuis gebruikt om het uitzetten en krimpen van de buis op te vangen. Bij een afvoerbuis wordt dit anders gedaan. Om de buis en de muren/vloer te beschermen tegen uitzetten en krimpen van de buis, wordt de afvoerleiding geplaatst in een grotere afvoerbuis. U wilt bijvoorbeeld een buis van 32mm in de muur wegwerken, dan wordt de afvoerbuis geplaatst in een 40mm buis (de bovenliggende maat).

Afvoerbuis verbinden

De afvoerbuis kan op 2 verschillende manieren worden verbonden. Doormiddel van een lijmverbinding of met behulp van een manchetverbinding. Hieronder worden beide manieren van verbinden behandeld.

Montage lijmverbinding

Bij deze manier van verbinden wordt er gebruik gemaakt van lijm (=lijmverbinding). De buis wordt op maat gezaagd (zaag met fijne tand), waarna u de bramen met een vijl kunt verwijderen. De rand aan het uiteinde van de buis rondom iets schuin afvijlen. Hierna de buis en het hulpstuk ontvetten met pvc reiniger. Breng zowel op de buis (in de lengte richting) als op het hulpstuk lijm aan met een kwastje. Hiervoor dient u hard pvc-lijm gebruiken. Schuif (niet draaien) de buis en het hulpstuk in elkaar en houdt dit circa 20 seconden vast. Vervolgens kunt u de overtollige lijm verwijderen. De lijmverbinding moet nog 24uur uitharden voordat de afvoerleiding in gebruik kan worden genomen.

Montage manchetverbinding

Bij een manchetverbinding hoeft u geen lijm te gebruiken. De afvoerbuis zaagt (zaag met fijne tand) u op maat en u verwijdert de bramen met een vijl. Het uiteinde van de waterafvoerbuis vijlt u rondom iets schuin af. Vervolgens de buis reinigen met pvc reiniger, waarna u glijmiddel aanbrengt op de rubbermanchet. Heeft u geen glijmiddel, dan kunt u de rubbermanchet ook insmeren met vloeibaar afwasmiddel. Steek de afvoerbuis in het hulpstuk tot aan de stootrand en de manchetverbinding is klaar voor gebruik. Omdat u geen lijm heeft gebruikt, kan de nieuwe afvoerleiding meteen in gebruik worden genomen.

Standleiding isoleren

Vaak wordt de standleiding in huis geïsoleerd. Dit heeft niets te maken met warmteverlies, maar dient om het geluid van het stromende water zoveel mogelijk te dempen. Hierdoor heeft u minder last van het water dat wordt afgevoerd.

Water afvoer verstopt

Is de rioolbuis verstopt, geen paniek. Er zijn een 3-tal mogelijkheden om de verstopping te verhelpen.

  • Gootsteenontstopper; Met behulp van een gootsteenontstopper kunt u proberen om de afvoer weer open te krijgen. Door de gootsteenontstopper op en neer te bewegen, onstaat er druk in de leidingen, waardoor de afvoerbuis weer vrij kan komen.
  • Ontstoppingsveer; Dit is een lange veer die in de afvoerleiding gaat. Wanneer u merkt dat u tegen de verstopping aanzit, geeft u korte stootjes. Hiermee probeert u de prop of het vuil te verwijderen.
  • Ontstoppingsmiddel; Dit is een chemisch middel dat het vuil als het ware oplost. Een bijkomend nadeel van dit middel is, dat het de afvoerleiding ernstig kan beschadigen. U giet het ontstoppingsmiddel (volgens de gebruiksaanwijzing) in de afvoer en spoelt daarna de afvoerleidingen goed door, om onnodige schade aan de leidingen te voorkomen. Zorg er voor dat u beschermende kleding en een veiligheidsbril op doet, om persoonlijk letsel te voorkomen.

Afvoer laten aanleggen? Vergelijk loodgieters!

Lukt het u niet en heeft u hulp nodig van een deskundige loodgieter om uw afvoer te laten aanleggen? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van loodgieters in uw regio. Op deze manier bespaart u tot wel 30% op het uitbesteden van uw klus!

Kluswebshop

Klus webshop

Heb jij klus spullen nodig?

Zoek dan niet verder! Gebruik onderstaande button om naar de kluswebshop te gaan

Comments

One response to “Waterafvoer Aanleggen”

  1. In onze kelder moet ik een nieuwe riool aansluiting hebben. Er is geen kruipruimte dus hij moet door de spouw geboord.
    Hoe kan ik het beste de 110 buis doorvoer maken en afdichten zodat grond- en hemelwater niet langs de buis de kelder inloopt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *