In dit onderdeel van Mijnkluswijzer wordt uitleg geven over een radiator plaatsen. Radiatoren worden meestal gemonteerd onder een raam om ervoor te zorgen dat de kou van buiten niet de ruimte in komt. Een badkamer radiator wordt meestal naast de douche gemonteerd. Tevens moet de radiator voldoende ruimte hebben, zodat de warmte afgifte optimaal is. Aan de onder- en bovenkant van de radiator dient minimaal 10 cm ruimte te zijn, dit in verband met bijvoorbeeld vensterbanken. Tussen de radiator en de muur waarop deze wordt bevestigd een ruimte van circa 5 cm. Als u deze waarden aanhoudt, heeft de radiator voldoende luchtcirculatie om de warmte af te kunnen geven. Mocht u een radiator ombouw willen plaatsen om het mooi af te werken, houdt u dan wel rekening met een verlies qua warmteafgifte van circa 30%.
Om een radiator te monteren heeft u de volgende materialen nodig
- Radiator ( hier een overzicht van de 10 best verkochte radiatoren )
- Ophangbeugels met pluggen en houtdraad bouten
- Radiator kraan of radiatorthermostaat (inclusief knelset)
- Retourventiel (inclusief knelset)
- Ontluchtingstop
- Aftapkraan
- Teflontape
- Ijzerzaag
- Waterpomptang
+ standaard gereedschap
Stappen voor het demonteren van een bestaande radiator
- Zorg voor goede back-up bij mogelijke fouten als in bakken die water kunnen opvangen en doeken ( al helemaal als dit de eerste keer is dat u deze klus doet )
Tip: Als op de retouraansluiting van een radiator een afsluitbare koppeling wordt gebruikt is het mogelijk de radiator te demonteren zonder de installatie geheelaf te tappen.
- Schakel de CV installatie uit door de stekker bij de ketel uit het stopcontact te halen.
- Wacht tot de temperatuur van het water onder de 40 graden is gezakt.
- Draai alle radiatorkranen open van alle radiatoren die hoger en gelijk aan de te demonteren radiator hangen (u moet tegen de klok in draaien).
- Indien de vul- en aftapkraan, op het laagste punt zit: monteer op de vul- en aftapkraan, waar ook de installatie gevuld wordt, een vulslang en draai de kraan open.
- Zit de de vul- en aftapkraan niet op het laagste punt? monteer dan een vulslang op de aftapkraan op het laagste punt (meestal in de buurt van de radiator op het laagste punt in het huis.
- Indien de te vervangen radiator hoog in het pand geplaatst is , hoeft niet de gehele installatie afgetapt te worden. U kunt het waterpeil tijdens het aftappen controleren door de onderste (retour) koppeling iets los te draaien. Als er geen water meer uit deze koppeling komt, kunt u stoppen met aftappen door de aftapkraan te sluiten.
- Draai de koppeling van de retourleiding (onder) los van de radiator en doe hetzelfde bij de radiatorkraan. Demonteer de bestaande radiator door de beugels los te
schroeven. Vang eventueel restwater op, dit kan vuil en zwart zijn. - Haal indien nodig de bevestigingsbeugels van de muur. En uw klus is klaar!
Bij het volgens vervangen: Vergeet niet teflon tape te gebruiken, zodat de koppelingen waterdicht zijn. Sluit alles aan en vul de cv-installatie bij tot dat de waterdruk tussen de 1,5 – 2 bar is. Het kan zijn dat de hoogte van de radiator kraan hoger of lager is, dan dient de cv-buis aan te passen.
Stappen voor het plaatsen van een badkamer radiator
In 5 stappen thuis een badkamer radiator installeren.
- Monteer de radiatorbeugels op de muur waar de radiator geplaatst moet worden. Denk eraan dat er voldoende ruimte om de radiator is, zodat de warmteafgifte optimaal is.
- Bij het aansluiten van de aanvoerleiding gaat u als volgt te werk. Wikkel het uiteinde van de radiatorkraan of radiatorthermostaat in met teflontape voordat het uiteinde in de radiator wordt gedraaid. Het teflon tape zorgt voor een waterdichte afsluiting en draai het in tegengestelde richting om het uiteinde. Draai de radiatorkraan/radiatorthermostaat nu in de radiator. In de andere zijde wordt de aanvoerleiding gemonteerd. Hierbij wordt meestal gebruikgemaakt van een knel verbinding. Schuif eerste de moer en dan de knelring over de buis en steek de buis (aanvoerleiding) dan in de radiatorkraan/radiatorthermostaat. Nu kunt u de moer aandraaien en de zit de buis gemonteerd. Mocht u de buis moeten afkorten, gebruik dan altijd een pijpensnijder. Met een pijpensnijder kort u de cv-leiding altijd recht af waardoor de kans op lekkage verkleind wordt. Wel altijd even de bramen weg vijlen met een ronde vijl.
- Bij het monteren van de retourleiding doet u het volgende. Wikkelt u eerst het uiteinde dat in de radiator komt in met teflon tape voor een waterdichte afsluiting. Als de tape erop zit, kunt u dit ventiel aansluiten op de radiator. Schuif over de cv-buis de moer en dan de knelring en steek de cv-leiding in het retourventiel. Draai de moer aan en de retourleiding is aangesloten.
- Draai de ontluchtingstop erin. Deze moet in het bovenste gat komen, omdat lucht altijd omhoog gaat. In het onderste gat komt de aftapper, om de radiator leeg te laten lopen mocht dit nodig zijn.
- Controleer of alles vast zit en draai de ontluchtingskraan (-stop) open en vul de cv-installatie met water. Op het moment dat er water uit de ontluchtingstop komt, draait u alles dicht. Controleer de waterdruk van de cv ketel. Staat deze niet tussen de 1,5 – 2 bar, dan dient u de cv-installatie verder bij te vullen.
Type Radiator met Prijsklasse + Info
Een volledig overzicht van het assortiment radiatoren wat in alle webwinkels te verkrijgen is staat in onderstaande tabel. Zeker handig bij het radiator kopen als u nieuwe radiatoren nodig heeft.
Type Radiator: | Opmerking | Prijsklasse |
Standaard Radiator (klassiek) | Klassieke Kolomradiatorelektrische. Eigenlijk is er maar één webwinkel met een mooi aanbod op dit vlak, zie de link onder prijsklasse. Let wel op dit vlak: De nieuwe technologie heeft deze modellen toch echt wel ingehaald. | Van 200 tot 800, gemiddeld: 300,- |
Standaard Radiator (modern) | Compact Paneel radiator type 22, is de radiator die vaak als standaard gezien wordt. Een radiator type 22 heeft een dikte van ongeveer 11 cm en bestaat uit 2 platen en 2 convectoren. 99% van de keren horizontale plaatsing. | Van 40 tot 250, gemiddeld: 60,- |
Badkamer of Designradiator | Wordt ook nog wel eens een handdoek radiator genoemd. In veel gevallen ook een verticale radiator. Deze types zijn er echt in alle soorten en maten. Kan ook nog veel duurder dan de range natuurlijk, maar boven de 1200,- worden ze wel heel uitzonderlijk. | Van 40 tot 1200, gemiddeld: 160,- |
Elektrische Radiator | Let bij deze radiatoren op de enorme kostenpost die u kwijt bent aan energie. Dit is ECHT aanzienlijk. | Van 30 tot 200, gemiddeld: 80,- |
Gietijzeren Radiatoren | De traditionele Franse radiatoren op sierlijke pootjes. Voor een rustige uitstraling | Rond de 350,- |
Kent u een radiator die niet in deze lijst voorkomt? Bel dan onze klantenservice….. ;) Wilt u weten hoeveel kubieke meter u kunt verwarmen met welke verwarming? Kijk dan hier even.
Meer over de designradiator
Een designradiator wordt vaak gebruikt in de badkamer of keuken om handdoeken overheen te hangen. Tevens is het ook een decoratie in de ruimte. De idealen aansluiting is aan de onderzijde of diagonaal (aanvoer boven en afvoer beneden). Kunt u de designradiator alleen aan de bovenkant aansluiten, moet u gebruikmaken van een stromingsbuis. Doet u dit niet, dan zal de designradiator maar voor de helft warm worden en komt u ook capaciteit tekort om de ruimte te verwarmen. Stromingsbuizen zijn in de winkel te koop.
Instructievideo radiator plaatsen
Leave a Reply